“2,3 meter grote cortenstalen Physalis”

Désirée Tonnaer

PERSBERICHT

Crematorium en uitvaartcentrum La Grande Suisse opent online haar deuren

Maastricht, 13 november 2020 – La Grande Suisse, het nieuwe crematorium en uitvaartcentrum in Maastricht, heeft haar deuren geopend voor uitvaarten. Een officiële opening waar belangstellenden binnen kunnen komen kijken, is in verband met de coronamaatregelen momenteel niet mogelijk. Om die reden kunnen belangstellenden online een kijkje nemen in het monumentale pand. Ter ere van de opening is deze week een 2,3 meter grote cortenstalen Physalis lampionplant geplaatst, ontworpen en gemaakt door de Maastrichtse kunstenaar Désirée Tonnaer.

Alternatief
“Na jaren van ontwikkelen en een jaar bouwen zien we dat mensen heel nieuwsgierig zijn naar hoe La Grande Suisse vanbinnen is geworden. We vinden het fijn dat we een online video hebben waarmee bijvoorbeeld omwonenden en andere belangstellenden toch alvast binnen kunnen kijken. We verwachten dat we volgend jaar, als de coronamaatregelen het toelaten, met het 1-jarig bestaan een open dag kunnen houden,” zegt Nicole Starmans, directeur van La Grande Suisse.

Kunst bepaalt sfeer
Bij binnenkomst ligt een grote cortenstalen Physalis lampion met binnenin een gouden bes, gemaakt door de Maastrichtse kunstenaar Désirée Tonnaer. Zij liet zich inspireren door de lampionplant. De volgroeide lampion moet afsterven om nieuw leven te laten ontkiemen. Het is een bijzondere, wonderlijke cyclus, waar de lampion de bes beschermt. Ook binnen is mooi werk waar de bezoeker, afhankelijk van zijn gemoedstoestand, aan voorbij kan gaan of even stil kan zijn om zijn gedachten de vrije loop te laten. De kunst, in het statige La Grande Suisse, vormt een belangrijk bijdrage hoe de bezoekers zich zullen voelen. Reflectie, troost en doorgeven zijn de thema’s die je terugvindt in de werken.

Het bestuur van La Grande Suisse wordt gevormd door Monuta en coöperatie DELA, die hiervoor een uniek samenwerkingsverband zijn aangegaan in Maastricht. Het crematorium is al enkele weken operationeel.

Nicole Starmans en Désirée Tonnaer

 “Kunst bepaalt sfeer”

Copyright © 2020 La Grande Suisse, alle rechten voorbehouden.
Ontwerp en hosten site - Compres Media System